01.11.2022 г.

В областта на кохезията и природните ресурси в България не са намерени количествени грешки и това е тенденция, която се запазва през последните 5 години. Това съобщи членът на Европейската сметна палата (ЕСП) Илиана Иванова днес при представянето на Годишния доклад на Европейската сметна палата за 2021 г. пред ръководството на българската Сметна палата – председателят Цветан Цветков и заместник-председателите Горица Грънчарова и Тошко  Тодоров.

В областта „Природни ресурси“за ЕС процентът на грешки, установен през 2021 г., е близо до прага на същественост.

Страната ни е дадена като отличен пример за доброто сътрудничество между одитните и управляващите органи и именно това сътрудничество води до качествени проверки и нисък брой на грешките, посочи Илиана Иванова. Не са установени нередности по отношение на операциите, проверени от одитния орган и включени в извадката на ЕСП за 2021 г.

България запазва стабилния си тренд при усвояването на европейските фондове, като за 2021 г. нивото на усвояване е 60 %., което е близко до средноевропейското (67%) и до това на Испания и Германия, каза още тя.

Общото ниво на грешки при разходите от бюджета на ЕС се е увеличило през 2021 г. на 3 %, срещу 2,7% през 2020 г. Почти две трети или 63,25% от одитираните разходи се оценяват като високорискови и са се увеличили в сравнение с 2020 г. , когато са били 59 %.

За първи път одитът на ЕСП е обхванал Механизма за възстановяване и устойчивост - основен компонент на пакета на ЕС от 800 милиарда евро „NextGenerationEU“. За разлика от бюджетните разходи на ЕС, които се основават на принципите на възстановяване на разходи и на спазване на определени условия, по Механизма за възстановяване и устойчивост държавите членки получават средства при постигането на предварително определени ключови етапи или цели.

През 2021 г. е извършено само едно плащане по Механизма за възстановяване и устойчивост - към Испания. Установено е, че една от 52-те етапни цели, включени в испанското искане за плащане, не е е изцяло изпълнена, но въздействието й не се приема за съществено.

ЕСП е установила слабости в начина, по който ЕК оценява етапните цели, и призовава за подобрения в бъдещите оценки.

През 2021 г. разходите от бюджета на ЕС са на обща стойност 181,5 млрд. евро, което представлява 2,4% от съвкупните разходи за сектор „Държавно управление“ на държавите членки и на 1,3% от техния брутен национален доход. Заедно с разходите по Механизма за възстановяване и устойчивост общият размер на плащанията от ЕС през 2021 г. достига 228 млрд. евро.