17.10.2022 г.

Общо дванадесет от одитираните участници в двата вида избори на 14 ноември 2021 г. са нарушили Изборния кодекс - седем от тях са участници в изборите за народни представители, а пет - в изборите за президент и вицепрезидент. Това констатира Сметната палата при извършените два одита за съответствие на декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборни кампании на участниците в изборите за народни представители за Народно събрание и на участниците в изборите за президент и вицепрезидент на Република България, проведени на 14.11.2021 г.

Сметната палата е одитирала 16 участници в изборите за народни представители на 14.11.2021 г. (9 политически партии и 7 коалиции от партии), и 12 участници в изборите за президент и вицепрезидент (5 политически партии, 2 коалиции от партии и 5 инициативни комитети).

Констатации при одита за съответствие на декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборната кампания за народни представители на 14 ноември 2021 г.:

Нарушени са законовите изисквания за представяне на информацията за публикуване в ЕРИК в хода на предизборната кампания пред Сметната палата в следните случаи и при следните участници в изборите:

Не е предоставена информация за 35 дарения с имената на дарителите, вида, целта и размера на даренията от три коалиции от партии (КП „БСП за България“, КП „Демократична България – Обединение“ и КП „Изправи се БГ! Ние идваме!“), а от две коалиции от партии  (КП „Демократична България – Обединение“ и КП „Изправи се БГ! Ние идваме!“) информацията за 39 дарения е изпратена със закъснение.

Не са представени общо 12 декларации на дарители за произход на дарените средства на стойност над една минимална работна заплата от две коалиции от партии (КП „Демократична България – Обединение“ и КП „Изправи се БГ! Ние идваме!“), а една коалиция от партии  (КП „Демократична България – Обединение“) е представила 6 декларации със закъснение.

Не е предоставена информация за 16 финансирания със средства на кандидати, включваща имената на кандидатите и размера на предоставените от тях средства от една партия (ПП „МИР“) и три коалиции от партии (КП „БСП за България“, КП „Демократична България – Обединение“ и КП „Изправи се БГ! Ние идваме!“), а от три коалиции от партии (КП „Демократична България – Обединение“, КП „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и КП „Продължаваме промяната“) информацията за 45 финансирания е изпратена със закъснение.

Не са представени общо 4 декларации на кандидати за произход на предоставените от тях средства на стойност над една минимална работна заплата от една политическа партия (ПП „МИР“)  и три коалиции от партии (КП „БСП за България“, КП „Демократична България – Обединение“ и КП „Изправи се БГ! Ние идваме!“), а две коалиции от партии (КП „Демократична България – Обединение“ и КП „Изправи се БГ! Ние идваме!“) са представили общо 16 декларации със закъснение.

Не е предоставена информация относно наименованията на общо 3 рекламни агенции от една политическа партия  (ПП „Има такъв народ“) и една коалиция от партии (КП „Продължаваме промяната“), с които са работили, а от една партия (ПП „Възраждане“) и една коалиция (КП „Демократична България – Обединение“) информацията за общо 5 рекламни агенции е изпратена със закъснение.

От една коалиция от партии (КП „Продължаваме промяната“) са набирани средства за финансиране на предизборната кампания и след приключването й.

Към датата на извършване на одита, три коалиции от партии (КП „БСП за България“, КП „Демократична България – Обединение“ и КП „Продължаваме промяната“) имат неразплатени задължения към доставчици на стоки и услуги за над 78,5 хил. лв.

Не са установени нарушения на Изборния кодекс от 9 одитирани участници в изборите – 6 политически партии (ПП „Българска социалдемокрация – Евролевица – БСДЕ“, ПП „ВМРО-Българско национално движение“, ПП „Воля“, ПП „Глас народен“, ПП „Движение за права и свободи“ и ПП „Русофили за възраждане на Отечеството“ ) и 3 коалиции от партии (КП „ГЕРБ – СДС“, КП „Национално обединение на десницата“ и КП „Патриотичен фронт - НФСБ, БДС „Радикали“ и БНДС „Целокупна България“).

Установеният общ размер на финансиране на предизборната кампания на одитираните участници в парламентарните избори е около 7,7 млн. лв. За сравнение – за изборите през юли е над 9,2 млн. лв., през април 2021 г. - около 11,9 млн. лв.

175 физически лица са предоставили или дарили средства над 1 000 лв. за финансиране на предизборната кампания.

От общия размер на финансиране на кампанията на одитираните участници в изборите, паричните дарения от физически лица са 1,8 млн. лв., паричните средства, предоставени от издигнатите кандидати са 852 хил. лв., а непаричните дарения от физически лица и непаричните средства от кандидати и от партии, участващи в коалиции са, 1,6 млн. лв.

Част от одитния доклад е изпратен на прокуратурата за наличие на данни за престъпление. Съгласно чл. 58, ал. 3 от Закона за Сметната палата, данни, изпратени на прокуратурата, не могат да се огласяват до приключване на наказателното производство, поради което одитният доклад е публикуван на интернет страницата на институцията, като съответните части са заличени.

Констатации при одита за съответствие на декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборната кампания за президент и вицепрезидент на 14 ноември 2021 г.:

Нарушени са законовите изисквания за представяне на информацията за публикуване в ЕРИК в хода на предизборната кампания пред Сметната палата в следните случаи и при следните участници в изборите:

Не е предоставена информация за 13 дарения с имената на дарителите, вида, целта и размера на направените дарения от един инициативен комитет (ИнК Румен Радев и Илияна Йотова), а от една партия (ПП „Възраждане“) и три инициативни комитета (ИнК Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе, ИнК Росен Миленов и Иван Иванов и ИнК Румен Радев и Илияна Йотова) информацията за 35 дарения е изпратена със закъснение.

Не са предоставени 2 декларации на дарители за произход на дарените средства на стойност над една минимална работна заплата от един инициативен комитет (ИнК Румен Радев и Илияна Йотова), а една партия (ПП „Възраждане“) и един инициативен комитет (ИнК Румен Радев и Илияна Йотова) са представили 14 декларации със закъснение.

Изпратена е със закъснение информация за 5 финансирания от членове на ИнК и за декларации за произход на предоставените от тях средства от два ИнК (ИнК Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе и ИнК Румен Радев и Илияна Йотова).

 Една политическа партия (ПП „Възраждане“) е предоставила информация за рекламна агенция, с която е работила, със закъснение.

От един ИнК (  ИнК Анастас Герджиков и Невяна Митева)  са набирани средства за финансиране на предизборната кампания и след приключването й.

Не са установени нарушения на Изборния кодекс от 7 одитирани участници в изборите – 4 политически партии (ПП „Атака“, ПП „ВМРО – Българско национално движение“, ПП „Воля“ и ПП „Движение за права и свободи“), 2 коалиции от партии (КП „Национално обединение на десницата“ и КП „Патриотичен фронт - НФСБ, БДС „Радикали“ и БНДС „Целокупна България“) и един инициативен комитет (ИнК Цвета Кирилова и Георги Тутанов).

Установеният общ размер на финансиране на предизборната кампания на одитираните участници в изборите за президент и вицепрезидент е 2,07 млн. лв.

58 физически лица са дарили или предоставили средства над 1000 лв. за финансиране на предизборната кампания.

От общия размер на финансиране на кампанията на одитираните участници в изборите, паричните дарения от физически лица са близо 986 хил. лв., паричните средства, предоставени от издигнатите кандидати или членове на инициативни комитети, са 148 хил. лв., а непаричните дарения от физически лица, непаричните средства от кандидати и от партии, участващи в коалиции са  31 хил. лв.