15.12.2022 г.

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков бе награден с почетен плакет на Финансово- счетоводния факултет на УНСС за съпричастност към обучението и работата с университета. Плакетът му бе връчен от декана на факултета проф. д-р Румен Брусарски.

Цветан Цветков, заместник-председателят на Сметната палата Тошко Тодоров и директорът на дирекция „Развитие на одитната дейност“ Тома Дончев участваха в Кръгла маса на тема “Делото на проф. д-р Михаил Динев и бъдещето на контрола“, която се проведе в УНСС.

Проф. Динев се превърна в архитект на съвременната контролна система в България, заяви председателят на Сметната палата Цветан Цветков, като припомни процеса й на трансформация и една от нейните посоки - формирането на Върховна одитна институция. Той подчерта ролята на проф. Динев като един от авторите на първия Закон за Сметната палата при опита за нейното възстановяване и създването й като модерна одитна институция, която да служи на обществото.

Идеята за единна контролна система у нас на проф. Динев и днес звучи актуално, тъй като координацията и обменът на информация между контролните органи са много важни за решаването на различни общи казуси. Тази идея днес би могла да се осъществи в рамките на Консултативния съвет по одит и контрол, като се разширят неговите правомощия и се активизира дейността му, посочи още Цветан Цветков.

Проф. Огнян Симеонов – председател на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, очерта изключителния принос на проф. Михаил Динев за развитието на теорията на контрола и националната контролна система, след което представители на академичните среди и на контролните институции споделиха свои професионални и лични впечатления от делото на проф. Динев.

Контролните институции имат нужда от подготвени студенти, но университетите също трябва да са информирани за тези институции и затова би било полезно те да научат повече за дейността им чрез сътрудничество на експертно ниво между двете страни, каза Тома Дончев. Той поясни, че е важно да се провеждат задълбочени разговори за набора от компетенции и знания, които се очакват в професията на одитора и да се работи за сближаване на академичните среди с практиката.

От представителите на контролните институции бе изразена идея за формиране на Научно-изследователски център като мост между тях и академичната общност.