08.09.2021 г.

Председателят на българската Сметна палата Цветан Цветков и заместник-председателят Горица Грънчарова-Кожарева бяха на официално посещение във Върховната одитна институция (ВОИ) на Румъния от 3 до 7 септември 2021 г.   

Дискусиите бяха фокусирани върху общите предизвикателства пред ВОИ и възможните решения в контекста на пандемията от COVID 19. Обсъдени бяха въпроси относно моделът на управление на ВОИ, организацията на дейността й, унифицирането на одитните практики чрез прилагането на международните стандарти на ВОИ, дигитализацията, включително на одитите, анализа на риска и многогодишното планиране.

Представена бе реформата в българската Сметна палата, която е подчинена на идеята, че основният бенефициент на мисията на одиторите е гражданинът, и той трябва да бъде постоянно информиран за това как се изразходват публичните средства и как се управляват. От 2016 г. насам сътрудничеството с ВОИ от региона е приоритет за институцията, защото само обединени и икономически развити, Балканите могат да осигурят просперитет на своите държави и по-добър живота на гражданите си, а сметните палати трябва да бъдат двигател на този процес.

„Ние осъществяваме дейността си в непредсказуем период, в който трябва да си сътрудничим с нашите партньори, за да формулираме най-подходящите отговори на предизвикателствата, породени от пандемията, посочи председателят на ВОИ на Румъния Михай Бусуйок. Тенденцията е институцията да набляга повече на одитите на изпълнението - процес, който включва обучение на специализирани одитори и сътрудничество с експерти в различни области.

Цветан Цветкова изнесе презентация на тема: „Осигуряване на непрекъснатост в дейността на Сметната палата в условията на пандемия: предизвикателства и решения“.

Горица Грънчарова представи презентацията: „Одитът на спешните мерки и предизвикателства във връзка с COVID-19“.