17.12.2020 г.

През последните години опасността от киберпрестъпления и кибератаки нараства. Защитата на критични информационни системи и цифрова инфраструктура от кибератаки се превръща във все по-голямо стратегическо предизвикателство за ЕС и неговите държави членки. Това засяга всички нас — физически лица, предприятия и публични органи.

Ето защо одитите на ВОИ на ЕС и на Европейската сметна палата са насочени към киберсигурността, по-специално към защитата на данни, готовността на системата да устои на кибератаки и защитата на най-важните системи за комунални услуги. Това трябва да се разглежда в контекста на стремежа на ЕС да се превърне в най-сигурната цифрова среда в света.

Контактният комитет на върховните одитни институции на ЕС (ВОИ) публикува Одитен сборник по темата за киберсигурността, който представя преглед на одитната им дейност в тази област. Публикуваният Одитен сборник предоставя обща информация относно киберсигурността, основните стратегически инициативи и свързаното с тази област законодателство в ЕС. Той показва и най-важните предизвикателства, пред които са изправени ЕС и неговите държави членки, като например заплахите за индивидуалните права на гражданите на ЕС поради злоупотреба с лични данни, риска институциите да не са в състояние да предоставят основни обществени услуги или да не могат да извършват дейността си в пълна степен след кибератаки.

Настоящият Одитен сборник е резултат от сътрудничеството между ВОИ на ЕС и на неговите държави членки в рамките на Контактния комитет на ЕС. В Сборника са събрани резултатите от одити, извършени от ЕСП и от ВОИ на 12 държави — членки на ЕС: Дания, Естония, Ирландия, Латвия, Литва, Нидерландия, Полша, Португалия, Унгария, Финландия, Франция и Швеция.

Това е третото издание на Одитния сборник на Контактния комитет. Първото издание, което разглежда младежката безработица и интеграцията на младите хора на пазара на труда, беше публикувано през юни 2018 г. Второто издание на тема общественото здравеопазване в ЕС беше публикувано през декември 2019 г.