07.03.2022 г.

Управителният съвет на Европейската организация на Върховните одитни институции (ВОИ) – EUROSAI, преустановява всякакво сътрудничеството с ВОИ на Руската федерация и Беларус и призовава членовете на EUROSAI да се въздържат от каквото и да е сътрудничество с тях, включително от участие в събития, организирани от тези одитни институции в рамките или  извън EUROSAI и INTOSAI.

Това се посочва в позиция на организацията от 4 март 2022 г., която публикуваме.

В нея Управителният съвет на EUROSAI призовава членовете на организацията да предоставят на ВОИ на Украйна максимално съдействие при изпълнение на нейните задължения и подкрепа на независимостта й.

Българската Сметна палата изцяло подкрепя позицията на Управителния съвет на EUROSAI относно ситуацията в Украйна и изразява огромната си загриженост и съчувствие към страданията на украинския народ. 

„Изключително сме притеснени за нашите колеги от украинската Върховна одитна институция и ще направим всичко по силите си, за да им помогнем в тези тежки времена. Готови сме да предоставим хуманитарна помощ – храна, дрехи, лекарства, и др., чрез БЧК“, подчертава председателят на Сметната палата Цветан Цветков.