17.05.2024 г.

Как Сметната палата работи в полза на държавата, обществото и гражданите. Как мисията й да подпомага подобряването на управлението и отчетността на публичните ресурси се реализира чрез дейността й, базирана на международните стандарти и националното законодателство. Каква е ролята на институцията за намирането на решения в отговор на съвременните предизвикателства, свързани с климатичните изменения, дигитализацията, подобряване качеството на образованието, пандемиите и т. н.  

Това бяха основите въпроси на презентацията, която представиха пред студенти от Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“  Тома Дончев, директор на дирекция „Развитие на одитната дейност“ и Ралица Мусова, старши одитор – първа степен, методолог.

Посещението в Сметната палата бе за придобиване на практически опит на обучаващите се в магистърската  програма „Икономика и управление на публични ресурси“, ръководена от доц. д-р Савина Михайлова - Големинова и в магистърската програма “Митнически и данъчен контрол“, ръководена от доц. д-р Цветан Мадански.

В презентацията си Тома Дончев и Ралица Мусова запознаха  студентите с различните видове одити, с основните резултати от дейността на институцията през 2023 г., с концепцията за стратегическото планиране на одитната дейност и с добавената стойност за обществото.

Г-н Дончев и г-жа Мусова отговориха на въпроси на студенти и представиха възможностите и изискванията за работа и кариерно развитие в институцията.

Гостите разгледаха и експозиция, посветена на 144-годишната история на Сметната палата, една от първите институции след Освобождението, създадена през 1880 г. и функционирала до 1947 г.,  като след това традициите на бюджетния контрол в България са възстановени с приемането на Закона за Сметната палата през 1995 г.