11.07.2024 г.

 

Консултативният експертен съвет към Председателя на Сметната палата се събра на първото си заседание днес, за да подкрепи провеждането и да обсъди развитието на процедурата за изпита за одитори на Сметната палата.

В заседанието взеха участие членовете на съвета проф. д-р Валери Димитров и Лидия Руменова – бивши председатели на Сметната палата, Надежда Сандолова – първи член на Европейската сметна палата от България, и доц. д-р Миглена Павлова – дългогодишен изпълнителен директор на Агенцията по обществени поръчки и член на Консултативния съвет на Сметната палата през 2011 г., както и Тома Дончев, директор на дирекция „Развитие на одитната дейност“.

Изпитът за одитори на Сметната палата е напълно нова възможност за кариерно развитие на всички желаещи да се развиват професионално във Върховната одитна институция съгласно чл. 26, ал. 1, т. 2 от Закона за Сметната палата.  Успешно издържалите изпита за одитори на Сметната палата получават удостоверение, което им дава право да кандидатстват след това в конкурсите за одиторски длъжности в институцията, по-високи от длъжността „стажант-одитор“. Удостоверението за успешно положен изпит дава гаранция, че бъдещите кандидати в конкурси за одитори имат знания за одиторските стандарти и законодателството в публичния сектор според Рамката за професионална компетентност на ИНТОСАЙ (Международна организация на Върховните одитни институции).