07.08.2024 г.

    Независимостта на Върховните одитни институции (ВОИ) е основен принцип за тяхното обективно и ефективно функциониране. Това се посочва в писмо от г-н Тони Мърфи, председател на Европейската сметна палата (ЕСП), адресирано до г-жа Горица Грънчарова – Кожарева, изпълняваща правомощията на председател на Сметната палата. Принципът на независимостта е закрепен в международен стандарт ИНТОСАЙ – П 1 „Декларация от Лима“, издаден от Международната организация на ВОИ – ИНТОСАЙ, допълва г-н Мърфи.

    Сметната палата на Република България получава важна подкрепа от Върховната одитна институция на Европейския съюз във връзка с изразени опасения, че с внесения на 5 август 2024 г. в Народното събрание законопроект за изменение на Закона за Сметната палата се създават условия за външно влияние върху дейността на Сметната палата, което би накърнило независимостта на институцията. С предлаганите промени се заобикаля председателят на Сметната палата, като целта е заместник-председателите да не бъдат предлагани от него, а директно от законодателя. Това създава условия за бързи кадрови промени в ръководството на Върховната одитна институция в последния момент преди назначаването на служебен министър-председател. Съгласно чл. 99, ал. 5 от Конституцията на Република България, заместник-председателите на Сметната палата са сред лицата, които биха могли да оглавят служебно правителство.  

    В своето писмо председателят на ЕСП г-н Мърфи обръща внимание, че международната професионална одитна общност разполага с бърз механизъм за защита на независимостта на ВОИ, който има за цел да предостави навременен и координиран отговор на потенциални заплахи и нарушения на независимостта на върховните одитни институции. Г-н Мърфи изразява надежда за продължаване на отличното сътрудничество между Европейската сметна палата и Сметната палата на Република България.