16.07.2024 г.

 

Делегация, ръководена от госпожа Горица Грънчарова – Кожарева, изпълняваща правомощията на председател на Сметната палата, взе участие в десетата съвместна Конференция на ОЛАСЕФС – ЕВРОСАЙ на тема „Одити за устойчиво бъдеще“, която се проведе в периода 9-10 юли 2024 г. Домакин на събитието бе Върховната одитна институция (ВОИ) на Мексико.

Конференцията беше открита от председателя на Сметната палата на Мексико и  генерален секретар на ОЛАСЕФС г- н Дейвид Рохелио Колменарес Парамо, както и от г-жа Енрикета Чикано Хавега, председател на ВОИ на Испания и генерален секретар на ЕВРОСАЙ. Във встъпителните си думи и двамата генерални секретари подчертаха значението на адресирането на темата за устойчивостта на ВОИ като ключова концепция  за бъдещето не само на институциите, но и на обществата.

Презентациите и дискусиите на делегатите бяха обединени под мотото „Одити за устойчиво бъдеще“ и представиха поле за обмен на опит и знания, усъвършенстване на методологиите и повишаване на капацитета.

Фокусът беше основно в поска: как ВОИ в частност могат да допринесат чрез своята работа за изграждането на устойчива стратегия в собствените си страни за справяне с различните заплахи, пред които са изправени, като тези произтичащи от природни бедствия и справяне с последиците от климатичните промени.

В рамките на конференцията и пленарните дискусии г-жа Грънчарова проведе работни разговори с ръководители на ВОИ от Словакия, Чехия, Израел и Бразилия във връзка с предизвикателствата, които контролните институции, в лицето на ВОИ, срещат при необходимостта да реагират на последствията от пандемии, енергийни или финансови кризи, природни бедствия или демографски застой.

Независимите национални контролни организации имат задължението да отговорят на тези предизвикателства и, благодарение на професионализма на своите одитори, да предложат препоръки на своите парламенти и правителства как да реагират ефективно на възникващи кризи, как да ги предотвратят, но и как да ги разрешат успешно чрез ефективно управление в полза на гражданите.

Съвместната конференция беше посетена от висши представители на ВОИ от Латинска Америка, Карибите и Европа, включително президента на OЛАСЕФС, генералния контролер на Парагвай Камило Бенитес, президента на ЕВРОСАЙ, генералния контрольор и омбудсман на Израел  г-н Матаняху Енглман. Освен представители на ВОИ, в срещата участваха и представители на академичния сектор, международни организации, представляващи ООН и Световната банка.

ОЛАСЕФС и ЕВРОСАЙ са две от регионалните организации на Международната организация на върховните одитни институции (ИНТОСАЙ), които обединяват различни ВОИ от Латинска Америка, Карибите и Европа.